Annoying problem or bug in VP4 (+POSSIBLE SOLUTION)

Use this forum to chat with the makers of VP3DL, ask guestions, offer suggestions or even just tell them how much you like the game. Post VP3DL bug reports here. Please post any next gen suggestions in the Virtual Pool 3 Nextgen forum.

Moderators: 9balldotcom, vpeer

Annoying problem or bug in VP4 (+POSSIBLE SOLUTION)

Postby papagaya » Wed Aug 15, 2012 4:14 am

Hey. I just bought VP4 and I'm getting a really annoying problem. On each shot I do myself or the opponents, just at the moment when the cue is going to hit the ball, the game freezes for about half or a quarter of a second. It may sound very short time, but confuses a lot and is quite annoying when you are moving the mouse to make the shot.

Does this happen to anyone else?. How can I fix it?.

Windows 7 SP1 64-bit
Intel Core i7 3600K
16 GB DDR3
2x240GB OCZ Vertex 3 RAID0 for OS and installations.
Gigabyte GeForce GTX590.
-----------------------------------------------
SOLUTION (At least for me)
After some tests turning off vertical sync solved the problem. It also appears to limit the framerate at 75 fps, meanwhile now I'm getting 800-900 fps.
Last edited by papagaya on Wed Aug 15, 2012 11:32 am, edited 3 times in total.
papagaya
Wannabe
Wannabe
 
Posts: 16
Joined: Wed Aug 15, 2012 3:36 am

Re: Annoying problem or bug in VP4

Postby Fluke[FIN] » Wed Aug 15, 2012 4:41 am

Same problem here

Win7 64bit
AMD phenom 2 X4 @ stock 2.8GHz
4GB DDR3
Radeon 4870 1GB

Quite irritating, ruins the feeling on the shot.
Fluke[FIN]
Hustler
Hustler
 
Posts: 170
Joined: Mon Sep 29, 2008 3:02 am
Location: Finland

Re: Annoying problem or bug in VP4

Postby Nam[BE] » Wed Aug 15, 2012 5:13 am

Same problem here. It's like a hickup on each shot, as if you were closing your eyes with the stroke.
Config: laptop with I3 processor and Geforce 425M graphics, 4 Gig RAM. Windows 7 64bits. SSD.
I tried lowering the graphics, to no avail. I also got the 'user preference data damaged' error at install but managed to get through and play.

That is mostly annoying because the game rocks ! Can't wait to find a solution.
Thanks in advance.
Nam[BE]
Banger
Banger
 
Posts: 273
Joined: Sat Jan 15, 2005 6:00 am

Re: Annoying problem or bug in VP4

Postby Fluke[FIN] » Wed Aug 15, 2012 5:34 am

Maybe found something.. it's not happening on really slow shots? I get the delay only when shooting with some pace. Or does the slow shot only just "hide" the bug?
Fluke[FIN]
Hustler
Hustler
 
Posts: 170
Joined: Mon Sep 29, 2008 3:02 am
Location: Finland

Re: Annoying problem or bug in VP4

Postby papagaya » Wed Aug 15, 2012 5:55 am

Here It is happening always, fast shot, slow, with many collisions, without collisions ...
papagaya
Wannabe
Wannabe
 
Posts: 16
Joined: Wed Aug 15, 2012 3:36 am

Re: Annoying problem or bug in VP4

Postby Fluke[FIN] » Wed Aug 15, 2012 6:40 am

Somehow it seems that the cue suddenly stops right before touching the cueball, for a split second. Or this is what it looks like. What could actually happen might be: the movement of visible cue stops but the "game engine cue" still goes on for a little while as you push mouse forward and then hits the cueball..?
Fluke[FIN]
Hustler
Hustler
 
Posts: 170
Joined: Mon Sep 29, 2008 3:02 am
Location: Finland

Re: Annoying problem or bug in VP4

Postby Nam[BE] » Wed Aug 15, 2012 6:46 am

I confirm it's happening regardless of the in-game configuration. I tried all settings, also mouse related. I tried with the onboard graphics I have on my laptop, as well as on the dedicated card (425M). Tried with different camera settings, tried with a mickey mouse mask on and a banana... well, the stutter remains.

On a more joyful note, the table and the balls feel perfect, the difficulty of the default tournament table settings is very satisfying and challenging, at least for me :)
Just this stutter, please help.
Nam[BE]
Banger
Banger
 
Posts: 273
Joined: Sat Jan 15, 2005 6:00 am

Re: Annoying problem or bug in VP4

Postby mojoicus » Wed Aug 15, 2012 7:29 am

Also confirmed on low or high settings fast or slow its incredibly off putting
User avatar
mojoicus
Banger
Banger
 
Posts: 224
Joined: Sat Jan 15, 2005 10:32 am

Re: Annoying problem or bug in VP4

Postby vpeer » Wed Aug 15, 2012 10:44 am

What kind of mice are you using?
vpeer
VIP
VIP
 
Posts: 865
Joined: Mon Oct 18, 2004 2:49 pm

Re: Annoying problem or bug in VP4

Postby Nam[BE] » Wed Aug 15, 2012 10:47 am

I use a Logitech M215, no Logitech-software installed as there's non button or other refinements. Could you use a video of a game with FRAPS o see the actual stutter occuring? I might try that.
Thanks
Nam[BE]
Banger
Banger
 
Posts: 273
Joined: Sat Jan 15, 2005 6:00 am

Re: Annoying problem or bug in VP4

Postby Fluke[FIN] » Wed Aug 15, 2012 11:12 am

Logitech M505 (optical wireless, same mouse works perfect with VP3)

Again... Im not 100% but seemed like the "lag" is worse when you play the game on windowed mode (the only way to play the game correctly :) ). On full screen mode the lag seemed to be a little shorter in my case.

I thought also of frapsing the problem but if You Nam are going for it Im not bothering :)

Also I think I noticed that when I watch a replay of a shot, theres no lag. It just happens when youre shooting.
Fluke[FIN]
Hustler
Hustler
 
Posts: 170
Joined: Mon Sep 29, 2008 3:02 am
Location: Finland

Re: Annoying problem or bug in VP4 (SOLUTION)

Postby papagaya » Wed Aug 15, 2012 11:25 am

Solution is in the first post.
papagaya
Wannabe
Wannabe
 
Posts: 16
Joined: Wed Aug 15, 2012 3:36 am

Re: Annoying problem or bug in VP4 (SOLUTION)

Postby vpeer » Wed Aug 15, 2012 11:25 am

Yes a fraps would help.
Can you try playing with your mouse settings, or let me know if logitech does not provide that. When I say settings, not referring to the standard Windows settings, but something that Logitech supplies
vpeer
VIP
VIP
 
Posts: 865
Joined: Mon Oct 18, 2004 2:49 pm

Re: Annoying problem or bug in VP4 (SOLUTION)

Postby vpeer » Wed Aug 15, 2012 11:26 am

I'm not sure why this is happening, I'll look into it.
vpeer
VIP
VIP
 
Posts: 865
Joined: Mon Oct 18, 2004 2:49 pm

Re: Annoying problem or bug in VP4 (SOLUTION)

Postby Fluke[FIN] » Wed Aug 15, 2012 11:30 am

My shots keep stuttering with both vertical sync settings.
Fluke[FIN]
Hustler
Hustler
 
Posts: 170
Joined: Mon Sep 29, 2008 3:02 am
Location: Finland

Re: Annoying problem or bug in VP4 (SOLUTION)

Postby Nam[BE] » Wed Aug 15, 2012 11:33 am

Here's a link to a quick video showing the IA and mself havig the problem : http://dl.dropbox.com/u/9368822/vp4%202012-08-15%2020-01-16-33~1.avi

By the way,vertical sync is off, trackpad is off.
Nam[BE]
Banger
Banger
 
Posts: 273
Joined: Sat Jan 15, 2005 6:00 am

Re: Annoying problem or bug in VP4 (SOLUTION)

Postby brizzio » Wed Aug 15, 2012 11:33 am

If someone could fix this bug and allow the usage of VSync I'll appreciate... VSync off causes A LOT of screen flickering. Refresh rates synched with your frames per second offers much better viewing.


Regards.
brizzio
Wannabe
Wannabe
 
Posts: 6
Joined: Wed Aug 15, 2012 4:34 am

Re: Annoying problem or bug in VP4 (+POSSIBLE SOLUTION)

Postby vpeer » Wed Aug 15, 2012 11:37 am

Yeah, that is irritating. I'll have to think about this one. May need to to run a special version to get more debug info.
vpeer
VIP
VIP
 
Posts: 865
Joined: Mon Oct 18, 2004 2:49 pm

Re: Annoying problem or bug in VP4 (+POSSIBLE SOLUTION)

Postby vpeer » Wed Aug 15, 2012 11:38 am

Is everybody having this problem using a Logitech mouse?
vpeer
VIP
VIP
 
Posts: 865
Joined: Mon Oct 18, 2004 2:49 pm

Re: Annoying problem or bug in VP4 (+POSSIBLE SOLUTION)

Postby papagaya » Wed Aug 15, 2012 11:43 am

Since the solution is not valid for everyone i've changed the title.

My shots keep stuttering with both vertical sync settings.

I had to restart the game after disabling v-sync (in the game settings). After that voila!
papagaya
Wannabe
Wannabe
 
Posts: 16
Joined: Wed Aug 15, 2012 3:36 am

Re: Annoying problem or bug in VP4 (+POSSIBLE SOLUTION)

Postby papagaya » Wed Aug 15, 2012 11:44 am

vpeer wrote:Is everybody having this problem using a Logitech mouse?


Gigabyte M8000X
papagaya
Wannabe
Wannabe
 
Posts: 16
Joined: Wed Aug 15, 2012 3:36 am

Re: Annoying problem or bug in VP4 (+POSSIBLE SOLUTION)

Postby Nam[BE] » Wed Aug 15, 2012 11:46 am

I just tried unplugging my mouse (Logitech, with no software) and used the synaptics trackpad : same problem, logic as it also affects the AI opponent.
Nam[BE]
Banger
Banger
 
Posts: 273
Joined: Sat Jan 15, 2005 6:00 am

Re: Annoying problem or bug in VP4 (+POSSIBLE SOLUTION)

Postby Concentrator » Wed Aug 15, 2012 2:01 pm

I have this problem too, it's impossible to play like this, I have gone back to VP3 until this is fixed.

I have Razer Mamba, but it's not a mouse problem, this still happens when using tracking lines and pressing space bar. When the tip touches the cueball, there is always a delay. This problem reduces when turning off everything in graphics card settings. The problem got worse when enabling Anti Aliasing and vsync. So perhaps the graphics card is too slow? Or the CPU?
Using the lowest resolution in VP4 didn't help.
Concentrator
Hustler
Hustler
 
Posts: 126
Joined: Fri Sep 17, 2010 8:56 am

Re: Annoying problem or bug in VP4 (+POSSIBLE SOLUTION)

Postby sigsky » Wed Aug 15, 2012 2:13 pm

Same problem here. Also under settings, graphics, I have no choice for mode, it's just blank so I cannot choose full screen.

Here's my Graphics info:
Report Date: 08/15/2012
Report Time[hr:mm:ss]: 17:09:37
Driver Version: 7.14.10.1147
Operating System: * , Service Pack 2 (6.0.6002)
Default Language: English
DirectX* Version: 10.0
Physical Memory: 2020 MB
Minimum Graphics Memory: 8 MB
Maximum Graphics Memory: 384 MB
Graphics Memory in Use: 111 MB
Processor: x86 family 6 Model 15 Stepping 6
Processor Speed: 1864 MHZ
Vendor ID: 8086
Device ID: 29A2
Device Revision: 02


* Accelerator Information *

Accelerator in Use: Intel(R) G965 Express Chipset Family
Video BIOS: 1402
Current Graphics Mode: 1600 by 900 True Color (60 Hz)



* Devices Connected to the Graphics Accelerator *


Active Monitors: 1


* Monitor *

Monitor Name: SyncMaster 245B/245BW/245BPlus(Analog)
Display Type: Analog
Gamma Value: 2.59
DDC2 Protocol: Supported
Maximum Image Size: Horizontal: 20.0 inches
Vertical: 12.0 inches
Monitor Supported Modes:
640 by 480 (60 Hz)
640 by 480 (67 Hz)
640 by 480 (72 Hz)
640 by 480 (75 Hz)
720 by 400 (70 Hz)
800 by 600 (56 Hz)
800 by 600 (60 Hz)
800 by 600 (72 Hz)
800 by 600 (75 Hz)
832 by 624 (75 Hz)
1024 by 768 (60 Hz)
1024 by 768 (70 Hz)
1024 by 768 (75 Hz)
1152 by 864 (75 Hz)
1152 by 870 (75 Hz)
1280 by 960 (60 Hz)
1280 by 1024 (60 Hz)
1280 by 1024 (75 Hz)
1600 by 1200 (60 Hz)
1920 by 1200 (60 Hz)
Display Power Management Support:
Standby Mode: Not Supported
Suspend Mode: Not Supported
Active Off Mode: Supported
User avatar
sigsky
Bouncer
Bouncer
 
Posts: 46
Joined: Tue Sep 28, 2010 8:43 pm
Location: USA

Re: Annoying problem or bug in VP4 (+POSSIBLE SOLUTION)

Postby vpeer » Wed Aug 15, 2012 3:14 pm

This problem is a little puzzling. I doubt it is related to system performance or graphics, what I saw on the video does not look like that is the issue.
Try setting your sound volume for both the Music and Sound Effects to 0 and see if that changes anything.
vpeer
VIP
VIP
 
Posts: 865
Joined: Mon Oct 18, 2004 2:49 pm

Next

Return to Communicate with Celeris

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

cron